Amerika Birleşik Devletleri merkezli biyoteknolojik girişim olan WildType, laboratuvarda üretilen somonla birincisi imzaladı. Şirket, şirket tarafından geliştirilmiştir “FDA tarafından kamu tüketimi için güvenli bulunmuştur ve bu onayı alan ilk yapay balık ürünü haline gelmiştir.
FDA yetkilileri, piyasa güvenliğinin ön değerlendirmesinden sonra “şu an için endişe yok” dedi. Bildirge, ürünün diğer geleneksel yöntemlerle benzer güvenlik seviyelerine sahip olduğunu belirtmektedir.
Ham tüketim için uygun suşi kalitesi
WildType tarafından üretilen somon, özellikle ham tüketim için uygun olan suşi sınıfının “Saku” bölümleriyle dikkat çekiyor. Bu bölümler genellikle Sashimi olarak servis edilir ve pişirmeyi gerektirmez.
Üretim süreci, özel ortamlarda Pasifik somonundan canlı hücrelerin genişlemesi ile başlar. Hücreler, doğal çevreyi taklit eden sıcaklık, pH ve beslenme değerleri ile genişletilir. Bitkiye dayanan bazı bileşenler elde edilen ürünlere eklenir ve doğal somonlara benzer kumaşlar ve tatlar elde edilir.
İlk hizmet Portland’da yapıldı, menülere giriyor
Wildtype’nin kültürel somonu ilk olarak Portland, Oregon’un galibi James Beard Ödülü tarafından yönetilen Kann adlı Haitili restoranında sunuldu. Ürün baharatlı domates, mahsur, çilek suyu ve geleneksel bir pesto karışımı olan “bölümler” ile servis edilir.
Restoran bu somonu Temmuz ayından itibaren günlük menüsünde içerecek. WildType ayrıca yıl sonuna kadar dört restoranla bir anlaşma yapmayı planladığını açıkladı.
Tüm eyaletlerde özgür değil
Bazı Amerika Birleşik Devletleri laboratuvar etinin satışını yasakladı. Bu yasaklar çoğunlukla tarım endüstrisini korumak için alınmış olsa da, bilim adamlarına göre bu ürünlerin güvenliği için ciddi bir risk yoktur.
Uzmanlara göre, yüksek maliyetler ve üretim kapasitesi göz önüne alındığında, laboratuvar eti geleneksel kısa vadeli et üretiminin yerini almıyor gibi görünüyor.