Uzayda Güneş Teknolojilerine Türkiye’den Damga – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Yerli ve yenilenebilir enerji üretimini desteklemek amacıyla 2020 yılında kurulan Kalyon PV, 250.000 metrekarelik entegre fabrikasında hammaddeden panele kadar tüm aşamaları tek çatı altında üretiyor. 350 milyon doları aşkın yatırımla entegre fabrikasında ülkemizde ve dünyanın çeşitli yerlerindeki güneş santrallerine güneş paneli üretimi ve teslimatı gerçekleştirmiştir. Yıllık 2000 megavat panel üretim kapasitesine sahip Kalyon PV’nin 2025 yılı hedefi: Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörünün ihtiyaç duyduğu güneş panelleri ve ara ürünlerini pazara sunarak sektörün yerlileşmesine katkıda bulunmaktır. Sektörden ithal paneller.

Kalyon PV’nin Ankara’daki entegre tesisinde 2024 yılı performansını ve 2025 hedeflerini açıklamak üzere düzenlenen basın toplantısında Kalyon PV CEO’su İhsan Kulalı, günümüzde yenilenebilir enerjinin bir tercih değil zorunluluk olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Tüm devletler yenilenebilir enerjiye yatırımı teşvik ediyor. Enerjide “Türkiye’nin bu alandaki yatırımlarını hızlandırdığı ve bağımlılığı azalttığı bir dönemdeyiz. Enerjinin yurt dışından sağlanması ulusal bir politika olarak görülüyor. Ülkemizin bu bağlamda önemli mesafe kat ettiğinin altını çizebiliriz. “Enerji sektöründe tam bağımsız bir Türkiye” vizyonuyla faaliyete başlayan bir şirket olarak, araştırma ve geliştirme başta olmak üzere üretimin tüm aşamalarında küresel bir oyuncu olma yolunda kararlı adımlar atıyoruz. “2025 yılında güneş teknolojilerinde değişime öncülük etmek için araştırma ve geliştirme faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.

TÜRK MÜHENDİSLERİN GELİŞTİRDİĞİ HÜCRELER ABD UYDULARINDA

Kalyon PV’nin sadece güneş paneli üreticisi değil aynı zamanda yüksek teknoloji ürünleri üreten bir merkez olduğunu vurgulayan Kalyon PV CEO’su İhsan Kulalı, şunları söyledi: “Bugün Türk mühendislerimizin yoğun çalışmalarıyla geliştirilen yerli güneş pilleri uzay uydularına yerleştiriliyor. Uydulara elektrik üretimi sağlayan bu hücreler, zorlu uzay koşullarında yüksek standartlarda verimlilik ve kaliteyle çalışacak şekilde tasarlanıyor, “Şirketimiz için gurur kaynağıdır. Ülkemiz için de Amerika’ya ihraç ettiğimiz uzay hücresi tasarımlarının Ar-Ge merkezimizde, üretiminin de Kalyon fotovoltaik fabrikamızda gerçekleştirildiğini ifade etti.

Entegre üretim tesisi sayesinde hammadde hariç tüm güneş paneli üretim süreçlerini tek çatı altında gerçekleştirebilen Kalyon PV, güneş enerjisinin %90’ına varan yerli üretimi ile sektörünün lider firmalarından biridir. Ülkemizde panel üretimi. Ülkemizde güneş enerjisi sektörünün yaygınlaşması ve güçlenmesi için çalıştıklarını vurgulayan Kulalı, şöyle konuştu: “Türkiye’nin sadece güneş paneli montajının yapıldığı bir ülke değil, herkesin kendi üretimi olan bir merkez olmasını istiyoruz. Bu konuda yaptığımız çalışmalar sonucunda güneş panellerimiz yerli tedarikçilerimizin alüminyum çerçeveleri, buatları, koruyucu film katmanları vb. ile donatılmaktadır.

Yerlileştirme çalışmalarımız 2025 yılında daha da yoğun bir şekilde devam edecek. Ülkemizin büyük cam üreticileriyle görüşmelerimiz devam ediyor.

Güneş panellerinin en büyük girdilerinden biri olan güneş panellerine uygun camın Türkiye’de üretilmesi en büyük hedeflerimizden biridir. Bu da yerlileşme oranımızı artıracak ve sektörün dışa bağımlılığı ciddi oranda azalacak” dedi.

Kalyon PV, güneş panellerinin yanı sıra güneş panellerinin ara ürünü olan solar wafer ve güneş pillerinin satışına odaklanmaktadır.

Makine yatırımlarının gerekli altyapı iyileştirmelerini ve uygun koşulları sağladığını vurgulayan İhsan Kulalı, şöyle konuştu: “Kalyon PV olarak yenilenebilir enerji teknolojilerinde ülkemiz için önemli bir değeri temsil ediyoruz. 2025 yılında yüksek verimli panellerimizin yanı sıra wafer ve hücre satışlarımızı da artırmayı hedefliyoruz. “Kalyon PV ürünleriyle ara ürün talebinin yerli kaynaklarımızla karşılanması, ülkemizde sanayimizin kalkınmasına kaldıraç olacaktır.” “dedi.

AMAÇ AMERİKA PAZARI

Önümüzdeki 10 yılın güneş teknolojilerinin altın çağı olacağının altını çizen Kulalı, şu anda ihracat yaptıkları ve önemli bir pazar olan ABD’de güneş teknolojisi fırsatlarını takip ettiklerini söyledi. Kulalı, ABD’nin Çin’in tekelleşmesini engellemek amacıyla uyguladığı gümrük vergilerini kendileri için bir fırsat olarak gördüklerini ve bu nedenle ABD’de büyümek istediklerini söyledi; Ürünlerinin ABD’ye güneş paneli ihracatı için ön koşul olan UL sertifikasına sahip olduğunu belirtti.

Teknolojilerin gelişimini takip ederek araştırma ve geliştirmeye yatırımların devam ettiğini dile getiren Kulalı, şöyle konuştu: “Kalyon PV Ar-Ge merkezimizde 100’den fazla araştırmacı yer alıyor; Yenilikçi teknolojilerin araştırıldığı, uygulandığı ve hayata geçirildiği bir merkez olmasının yanı sıra 270’den fazla partnerle çalışan büyük bir kuruluş haline geldi. Ayrıca yenilenebilir enerji teknolojileri alanında Türkiye’nin en büyük araştırma ve geliştirme merkezlerinden biri olma unvanına da sahiptir.

Kurulduğu günden bu yana araştırma ve geliştirmeye yaklaşık 40 milyon dolar yatırım yaptığını belirten Kulalı, şöyle konuştu: “2025 yılında; Araştırma ve geliştirme çalışmalarına başlayacağımız en önemli konulardan biri de çip üretimidir. Çip üretimi tüm dünya için stratejik bir konu. Kalyon PV’nin külçe ve gofret tesislerinde çip üretimine yönelik altyapımız da mevcuttur. Önümüzdeki dönemlerde de farklı sektörlerle işbirlikleriyle bu alandaki öncü rolümüzü sürdürmek istiyoruz” dedi.

105 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

İhsan Kulalı, şunları söyledi: “Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda entegre fabrikamızın öz tüketimini karşılamak üzere 105 milyon dolarlık yatırımla 157 megavatlık güneş enerjisi santralinin kurulumuna başladık. 2025 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. “Dolayısıyla Kalyon PV gibi elektrik ihtiyacımızın tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacağız ve ‘sıfır karbonlu güneş paneli üretimi’ gerçekleştireceğiz” dedi.

Aynı alandan daha fazla elektrik üretilmesini sağlayacak yenilikçi paneller üzerinde de çalıştıklarını belirten Kulalı, şöyle konuştu: “2025 yılında hem yer üstü hem de çatı üstü güneş sistemlerine uygun güneş panelleri üreterek farklı müşteri gruplarına ulaşmayı hedefliyoruz. verimli güneş panellerimiz, özellikle de Ntipi TOPCon.”

İhsan Kulalı, şunları söyledi: “Avrupa’nın en büyük enerji santrali Kalyon Karapınar GES, toplam 1350 megavat kurulu güce sahip olup, yaklaşık 3 milyon 500 bin Kalyon PV güneş paneliyle donatılmıştır. 2600 futbol sahası büyüklüğündeki bu santral, 2 milyon kişinin yıllık elektrik ihtiyacını karşılıyor. Bu da Türkiye’nin elektrik ihtiyacının neredeyse %1’i anlamına geliyor. Bu nedenle; Karapınar güneş enerjisi santrali projesinde yer almaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz” dedi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Firmanızın link ve tanıtımını ekletmek için Skype adresimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.